Alles over de Steelstofzuiger

Wat is een steelstofzuiger?

Een steelstofzuiger is een stofzuiger zonder snoer en zonder zak. De meeste draadloze stofzuigermodellen zijn slanke, lichte stofzuigers met een kenmerkende steel. Deze koordloze stofzuiger zijn daarom erg comfortabel in de omgang. Ze zijn bijvoorbeeld ideaal om te gebruiken voor kleine schoonmaakklussen en om trappen mee op te gaan. Snoerloze stofzuigers hebben bijna altijd een afneembare handstofzuiger die kan worden gebruikt voor het zuigen van meubels of moeilijk bereikbare plaatsen.

De draadloze steelstofzuiger bestaat al decennia, maar sinds een paar jaar vervangen ze ook echt de traditionele stofzuigers in bijna elke huiskamer. Dit komt omdat de eerste steelstofzuigers een lage zuigkracht hadden ten opzichte van een traditionele stofzuiger met snoer. Anno 2022 is de technologie flink verbeterd en zijn er steelstofzuigers beschikbaar met een enorme zuigkracht. De Dyson steelstofzuigers zijn hier een goed voorbeeld van. Waarbij de Dyson V15 de allerbeste steelstofzuiger is van dit moment. Nog steeds worden er elk jaar steelstofzuigers uitgebracht met een verbeterde zuigkracht door alle verschillende stofzuiger fabrikanten.

Wil je een goede steelstofzuiger kopen? Bekijk eens onze top 5 steelstofzuigers van 2022. We hebben onderscheid gemaakt tussen de top 5 beste steelstofzuigers onder de €300 en boven de €300. Klik op het icoontje om ze te bekijken.

Top 5

Beste Steelstofzuigers (>€300)

Top 5

Goedkope Steelstofzuigers (<€300)

Editor choice
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 7
Toevoegen aan vergelijken
 • Deze Dyson heeft met 240AW de allerhoogste zuigkracht van alle steelstofzuigers op onze website
 • Unieke lasertechnologie en piëzosensor
 • Zuig alle microdeeltjes stof op met deze Dyson V15 Detect Absolute SV43
669.00
Kies Product
Beste deal op: Blokker.nl

Hoe werkt een steelstofzuiger?

Snoerloze stofzuigers werken op batterijen, wat betekent dat ze veel lichter en gemakkelijker te manoeuvreren zijn dan traditionele stofzuigers

Het is gebruikelijk dat een steelstofzuiger geleverd wordt met een laadstation voor wandmontage. Zo kun jij jouw steelstofzuiger in feiten aan de muur hangen. Door de stofzuiger op te bergen in het laadstation wordt de batterij automatisch opgeladen wanneer deze niet in gebruik is. Sommige steelstofzuigers worden geleverd met een vloerstandaard. Het is dan ook niet ongebruikelijk om jouw steelstofzuiger in het zicht te plaatsen in de woonkamer.

Als het vervolgens tijd is om te stofzuigen pak je de steelstofzuiger uit het laadstation en kun je beginnen met zuigen. Je hoeft geen snoer uit te pakken en geen stopcontact meer te zoeken. Vuil en stof wat je opzuigt wordt verzameld in het vuilreservoir wat aan de steel bevestigd zit. De grootte van het stofreservoir verschilt per stofzuigermodel, maar je kunt ervan uitgaan dat je niet per se na elke schoonmaakbeurt het vuilreservoir hoeft te legen. Het ligt er natuurlijk aan hoe vuil jouw huis is, maar onze ervaring leert dat je het stofreservoir na 2 flinke stofzuigbeurten vaak pas hoeft te legen.

Een steelstofzuiger is over het algemeen na 3 à 4 uur weer volledig opgeladen. Vervolgens kun je weer 20, 30, 40 minuten of langer stofzuigen. Dit ligt net aan de accu van je draadloze stofzuiger. Sommige steelstofzuiger komen met een verwisselbare accu die je los kunt halen van de steel. Zo kun jij een accu in de oplader plaatsen terwijl je met de tweede accu stofzuigt. De Bosch Unlimited Series heeft dit bijvoorbeeld.

Wanneer kies je een steelstofzuiger?

De steelstofzuiger is de perfecte keuze voor als je dagelijks klein schoonmaakwerk wilt doen. Steelstofzuigers lijken op traditionele stofzuigers, maar worden niet geleverd met een onhandig en zwaar “autootje” ook heeft een steelstofzuiger geen snoer.

Steelstofzuigers zijn een goede keuze voor eigenaren van kleine huizen, appartementen met een boven en beneden. Alle steelstofzuigers zijn voorzien van een hygiënische stof opvangbak bovenop de steel die alle vuil en stof moeiteloos opvangt. Deze opvangbak kun je met een kliksysteem van de steel afhalen en legen in de afvalbak.

Steelstofzuigers hebben vaak niet de zuigkracht van traditionele stofzuigers met snoer en stekker, maar door hun compacte vorm zijn ze wel gemakkelijker in de omgang en op te bergen.

Sommige steelstofzuigers gebruiken alleen zuigkracht om schoon te maken, wat ze zeer geschikt zijn voor harde vloeren. Andere steelstofzuigers hebben een gemotoriseerde borstel om ook tapijten mee schoon te maken.

Kenmerken van een steelstofzuiger

De prijs van een gemiddelde steelstofzuiger ligt tussen de €100 en €400. Prijsuitschieters zijn premium steelstofzuigers van bijvoorbeeld Dyson. Deze worden gezien als de meest krachtige steelstofzuigers op de markt en hier betaal je zomaar €700 voor. Het gewicht van een steelstofzuiger ligt vaak tussen de 3 en 4 kilo.

Andere belangrijke kenmerken van een steelstofzuiger zijn:
 • Lichtgewicht
 • Zakloos en Snoerloos
 • Gemakkelijk op te bergen
 • Oplaadstation aan de muur gevestigd
 • Vaak in een 3-in-1 editie met een ingebouwde kruimeldief en handstofzuiger

Voordelen

 • Licht en handzaam
 • Ideaal voor harde vloeren en kleinere schoonmaakbeurten
 • Werkt op batterijen waardoor er geen snoer nodig is
 • Over het algemeen zijn steelstofzuigers stiller dan traditionele stofzuigers, maar dit is per model verschillend
 • Soms de mogelijkheid om een dweilmondstuk te bevestigen

Nadelen

 • Niet de kracht van een traditionele stofzuiger met snoer en stekker. (Je betaald ongeveer 3x zoveel voor dezelfde zuigkracht)
 • Niet altijd ideaal voor tapijt
 • Korte levensduur van de batterij vaak maar tot maximaal 40 minuten en nog korter bij turbostand (let hierop bij aankoop)
 • Stofreservoir moet je vaker legen dan een stofzuigerzak

Conclusie

Overweeg steelstofzuigers voor kleine woningen. Ideaal voor als je een boven en beneden hebt. Een steelstofzuiger is namelijk gemakkelijk mee te nemen op de trap. De oplossing voor mensen met een beperkte armkracht en die snel even een stofzuiger door het huis willen halen. Bekijk snel onze top 5 steelstofzuigers.

Laat weten wat jij ervan vindt!

   Laat een reactie achter

   Dweilstofzuiger
   Logo
   Vergelijk items
   • Steelstofzuigers (0)
   • Robotstofzuigers (0)
   • Schrobmachines (0)
   • Elektrische Dweilen (0)
   • Nat/Droog Stofzuigers (0)
   • Dweilrobots (0)
   • Stofzuigers met dweilfunctie (0)
   • Tapijtreinigers (0)
   • Schrobzuigmachines (0)
   Vergelijken