Verschillende soorten dweilstofzuigers

Wat is een dweilstofzuiger?

Een dweilstofzuiger is een breed begrip. Over het algemeen wordt hiermee een stofzuiger en dweil ineen bedoeld, oftewel een steelstofzuiger met dweilfunctie. Maar volgens ons kan het net zo goed ook een elektrische dweil met zuigfunctie of een robotstofzuiger met dweilfunctie betekenen. In dit artikel geven we je meer duidelijkheid over de verschillende dweilstofzuiger en de benaming die hiervoor worden gegeven

Hoe werkt een stofzuiger met dweilfunctie?

Waar je normaal gezien je huis eerst zou stofzuigen en daarna zou dweilen kun je met een dweilstofzuiger dit tegelijk doen. Dit scheelt jou tijd en gedoe. Het stof wordt eerst opgezogen door de stofzuiger en de dweil achter de stofzuigermond zorgt ervoor dat er in dezelfde beweging gedweild wordt. Aan een stofzuiger met dweilfunctie zit een water reservoir. Dit zorgt ervoor dat altijd dezelfde hoeveelheid water wordt gebruikt tijdens het “dweilstofzuigen”. Een stofzuiger met dweilfunctie wordt geleverd met een microvezel doekje die je met klittenband aan je stofzuiger vast maakt. Na gebruik kun je dit doekje gemakkelijk in de wasmachine doen. Een dweilstofzuiger is bijna altijd draadloos en zakloos, maar dit hoeft niet zo te zijn.

Voordelen

Het grootste voordeel van een “dweilstofzuiger” is, zoals al eerder aangegeven, het gemak. Maar er is nog een groot voordeel. Tijdens het dweilen met een normale dweil moet je jouw dweil telkens nat maken en wordt je dweil steeds droger tot je hem weer nat maakt. Een dweil van een dweilstofzuiger wordt automatisch aangevuld met een water reservoir. Hierdoor heb je geen natte of droge plekken op de vloer maar wordt de vloer met de perfecte hoeveelheid water egaal gedweild.

Nadelen

Een dweilstofzuiger maakt de boel nooit zo mooi schoon als dat jij zou doen met een goede stofzuiger en een aparte (boen)dweil.

Verschil tussen 3-in-1 stofzuiger en stofzuiger met dweilfunctie

Vaak wordt een stofzuiger met dweilfunctie door de war gehaald met een 3-in-1 stofzuiger. Een 3-in-1 stofzuiger is een steelstofzuiger, een handstofzuiger en een kruimeldief ineen, maar heeft geen dweilfunctie. Een stofzuiger met dweilfunctie kun je vaak ook omtoveren tot een handstofzuiger of kruimeldief. Daarom biedt een 3-in-1 stofzuiger qua functionaliteit niet meer dan een stofzuiger met dweilfunctie. Soms wordt een stofzuiger met dweilfunctie een 2-in-1 stofzuiger genoemd, terwijl deze meer functionaliteiten heeft dan een 3-in-1 stofzuiger. Let hier goed op!

Stofzuiger met dweilfunctie vs 3-in-1 steelstofzuiger
Links een stofzuiger met dweilfunctie en rechts een 3-in-1 stofzuiger

Verschil tussen een vloerreiniger en een elektrische dweil

We kunnen heel kort zijn over het verschil tussen vloerreinigers en elektrische dweilen, hiermee wordt in de praktijk gewoon hetzelfde bedoeld. Het enige is dat met vloerreiniger ook een schoonmaak middel bedoelt kan worden om de vloer mee te reinigen. Maar als je op een grote webshop zoekt (bijv. Coolblue) naar vloerreiniger of elektrische dweilen dan kom je uiteindelijk bij dezelfde producten uit. Een elektrische dweil is daarom een specifieke vloerreiniger. Soms wordt dit gemakkelijk aangegeven door het een elektrische vloerreiniger te noemen, dan weet je zeker dat het een elektrische dweil betreft. Elektrische dweilen (of elektrische vloerreinigers) hebben in 9 van 10 gevallen ook een zuigfunctie om eerst het stof op te zuigen voordat in dezelfde beweging de dweil erover heen gaat. Hiermee lijkt een elektrische dweil precies op een steelstofzuiger met dweilfunctie. Maar wat is dan het verschil tussen een elektrische dweil en een steelstofzuiger met dweilfunctie?

Verschil tussen een elektrische dweil en een steelstofzuiger met dweilfunctie

Een elektrische dweil heeft als hoofdfunctie dweilen terwijl een steelstofzuiger met dweilfunctie als prioriteit stof opzuigen heeft. Een elektrische dweil is dus met een ander doel in ogen gemaakt dan een steelstofzuiger. Met elektrische dweilen kun je dus niet stofzuigen zonder te dweilen, terwijl je bij een steelstofzuiger met dweil wel ervoor kan kiezen om er alleen mee te stofzuigen. Daarentegen zou een steelstofzuiger met dweilfunctie over het algemeen nooit zo goed kunnen dweilen als een elektrische dweil. Elektrische dweilen zijn er ook voor gemaakt om overtollig water of nat vuil op te zuigen, terwijl dit bij een stofzuiger met dweilfunctie niet de bedoeling is.

Wij geven je deze regel mee, met een elektrische dweil heb je altijd nog een stofzuiger in huis nodig maar niet per se een losse dweil. Met een steelstofzuiger met dweilfunctie heb je altijd nog een echte dweil in huis nodig om grondig te boenen, maar niet per se een losse stofzuiger.

Elektrische dweil vs stofzuiger met dweilfunctie
Links een stofzuiger met dweilfunctie en rechts een elektrische dweil (ook wel vloerreiniger)

Verschil tussen vloerreiniger en schrobmachine

In de regel kan een vloerreiniger (of elektrische dweil) de grond nooit zo mooi boenen als een schrobmachine. Een schrobmachine is ervoor gemaakt om jouw vloer blinkend te krijgen. Deze schrobmachines hebben ronddraaiende schijven, wat vloerreinigers over het algemeen niet hebben. Daarentegen hebben vloerreinigers vaak een zuig functie, wat schrobmachines vaak weer niet hebben. Je gaat vaak pas met schrobmachine aan de slag als een vloer gestofzuigd is. De schrob of boenmachine polijst de grond en geeft dus een glanzend effect mee. Dit doet een vloerreiniger of elektrische dweil niet.

Verschil tussen schrobmachine en schrobzuigmachine

Tot slot heb je nog zogeheten schrobzuigmachines, dit zijn van die grote boenmachines die je in winkels of bedrijfshallen ziet. Vaak kun je er zelfs op zitten om grote oppervlakte mee schoon te maken. Ondanks dat de focus van deze website op de consument ligt, hebben wij ook schrobzuigmachines toegevoegd aan ons platform.

Schrobmachine vs schrobzuigmachine
Links een schrobzuigmachine en rechts een schrobmachine

Robotstofzuiger of Dweilrobot?

En dan heb je nog automatische schoonmaakrobots. Heel simpel gezegd is een robotstofzuiger ervoor om te stofzuigen en een dweilrobot om te dweilen. Een dweilrobot is handig als je een gelijkvloers kamer appartement hebt en niet al te veel rommeltjes, kleding en kinderspeelgoed in je huis hebt. Want anders kan een robotstofzuiger niet naar behoren werken en kun je dus beter een handmatige dweilstofzuiger nemen. Een ander nadeel van een robotstofzuiger is de prijs. Premium robot- of dweilstofzuiger kosten meer dan steelstofzuigers of elektrische dweilen. Het gemak van een schoonmaakrobot heeft dus wel een prijskaartje.

Goede robotstofzuiger werken met een app, waarmee jij je robotstofzuiger ver van huis kan aanzetten. Doormiddel van GPS kunnen ze alle hoeken en gaatjes van jouw kamer vinden en schoonmaken. Dweilrobots kunnen niet zo goed dweilen als dat je zelf zou doen met bijvoorbeeld elektrische dweil, toch hebben moderne dweilrobots sensoren waarmee ze vieze plekken opsporen en extra aandacht geven.

Voor het beste resultaat kun je ook een robotstofzuiger én een dweilrobot nemen. De techniek is tegenwoordig zover dat een robotstofzuiger en een dweilrobot met elkaar kunnen communiceren. Zodra de robotstofzuiger klaar is, geeft deze een signaal aan de dweilrobot dat deze kan gaan dweilen. Deze relatief nieuwe techniek zorgt ervoor dat je nagenoeg nooit meer hoeft te stofzuigen of te dweilen.

Conclusie

Hopelijk ben je nu een beetje wijzer in de wereld van moderne stofzuigers met dweilfunctie. We kunnen stellen dat er veel verschillende soorten dweilstofzuigers zijn met net iets andere functies. Het is aan jou om te bepalen wat het beste bij je past.

Ben je erg lui en heb je een groot budget? Dan is een robotstofzuiger en dweilrobot iets voor jou. Wil jij je vloer echt blinkend hebben? Dan is het niet gek om een vloerreiniger of elektrische dweil aan te schaffen. Ben jij van het gemak, wil je niet al te veel uitgeven en hoeft het allemaal niet 100% te blinken?Dan is een stofzuiger met dweilfunctie wat voor jou. Dweil je liever zelf, maar wil je wel een premium stofzuiger? Koop dan een steelstofzuiger.

Laat weten wat jij ervan vindt!

   Laat een reactie achter

   Dweilstofzuiger
   Logo
   Vergelijk items
   • Steelstofzuigers (0)
   • Robotstofzuigers (0)
   • Schrobmachines (0)
   • Elektrische Dweilen (0)
   • Nat/Droog Stofzuigers (0)
   • Dweilrobots (0)
   • Stofzuigers met dweilfunctie (0)
   • Tapijtreinigers (0)
   • Schrobzuigmachines (0)
   Vergelijken